A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мліївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Зміни яких не видно…

Дата: 17.04.2024 11:47
Кількість переглядів: 40

Фото без опису5 квітня 2024 року у м. Черкаси представниками Міністерства освіти і науки України була проведена інформаційна зустріч (воркшоп) щодо питань функціонування Єдиної цифрової інтегрованої інформаційно – аналітичної системи управління процесом відбудови об’єктів нерухомого майна, будівництва та інфраструктури (DREAM) з представниками освіти: Черкаської, Кіровоградської, Полтавської області – офлайн, та Звенигородського, Золотоніського, Уманського району – онлайн.

Що таке система DREAM і що зміниться в державному та муніципальному управлінні

 

DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management) – це електрона система управління проєктами на рівні держави, вона  збирає, упорядковує та публікує відкриті дані на всіх етапах проєктів відновлення в режимі реального часу, впроваджуючи найвищі стандарти прозорості та підзвітності. Будь-хто в будь-якому місці може контролювати результативність реалізації проєкту та використовувати цю інформацію для зменшення ризиків, створення точної звітності та покращення загальної ефективності проєкту.

Впровадження системи на рівні державного та комунального управління дозволить відстежити весь шлях реалізації проєкту від потреби до остаточної реалізації (від ідеї, моделі фінансування, техніко - економічного обґрунтування, тендерної документації, виділення землі, контракти, будівництво, платежі, моніторинг, скарги і т.д). Все в єдиній цифровій системі, де кожен може отримати доступ (громадянин України, міжнародний партнер, приватні компанії, представники комунальних та державних служб, представники уряду чи муніципалітету).

Простими словами, якщо хочеш залучити додаткові кошти (і не важливо з якої сфери: державної, приватної чи міжнародної), необхідно внести розроблений проєкт місцевого розвитку, разом з вихідними даними, техніко – економічним обґрунтуванням, документами, проєктно – кошторисною документацією, фото, відео і візуалізацією на карті України до цифрової системи DREAM. Таким чином, потребу в реалізації того чи іншого проєкту можуть бачити як потенційні донори, так і підрядчики, так досягається високий рівень прозорості витрачання бюджетних коштів та уникнення корупційних схем.

Особливість полягає в тому, що аналіз проєктів на їх відповідність та доцільність проводить штучний інтелект на підставі відкритих даних (лише документи, поки що аналізує людина). Усуваються ланки між нижчим і вищим рівнем управління: донори, міністерства бачать потреби муніципалітетів напряму, без додаткових ланок та комісій (район, область).

Субвенції з державного бюджету до місцевих бюджетів будуть надаватись також через систему DREAM. Хочеш субвенцію, реєструй проєкт в системі DREAM і твій проєкт буде приймати участь у відкритому конкурсі, згідно до умов певної субвенції.

На зустрічі говорили про найближчі дві субвенції від держави для місцевих муніципалітетів:

Субвенція на облаштування укриття в закладах освіти;

Субвенція на облаштування харчоблоків в закладах освіти.

 

Нажаль, наша громада не зможе заощадити власні кошти та залучити субвенцію на облаштування укриттів (вже зробили за власний кошт).

Щодо субвенції на облаштування харчоблоків в закладах освіти можемо прийняти участь, але треба змінювати систему харчування. Бо за умовами конкурсу, кошти можуть бути виділені на певну кількість дітей (від 200 осіб) та на створення опорної кухні або фабрики – кухні. Тобто, держава готова давати кошти лише на ті об’єкти, які точно залишаться в мережі освіти найближчі 10 років. Заклади освіти, які не мають потенціалу розвитку, не надається фінансова підтримка. Оцінка спроможності мережі розраховується на підставі даних внесених до реєстрів (інформація автоматично підтягується при внесені проєкту до системи).

Тож, хоч ми і не помічаємо змін у власному житті, та система управління державою, регіоном та громадою змінюється.

На краще, чи ні дізнаємось пізніше


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь