A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мліївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Ментальне здоров’я та психологічна допомога в умовах війни

Дата: 27.02.2024 17:13
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

Війна становить серйозний виклик для нашої нервової системи. Через російську військову агресію ми постійно перебуваємо в стані страху, переживаємо потенційно травматичні події та приймаємо важливі рішення для виживання. Все це може суттєво впливати на наше психологічне благополуччя.

 

Ветерани, що повертаються з місць бойових дій, потребують нашої підтримки, як ніхто інший. Та навіть ті, хто знаходиться у відносно безпечних місцях або за кордоном, вже можуть зіткнутися з провиною вцілілого. Головне в цьому контексті – не боятися шукати психологічну підтримку, навіть якщо здається, що інші можуть потребувати її більше. Також важливо виявляти увагу до потреб своїх близьких, друзів та знайомих.

 

Сімейний лікар є найпершим порадником у всіх скаргах на здоров’я, зокрема й ментальне. Звісно, сімейний лікар не замінить психолога, психотерапевта чи психіатра, але зможе проконсультувати або ж перенаправити до вузького спеціаліста.

 

В України активно вдосконалюється програма психологічної підтримки пацієнтів на первинному рівні медичної допомоги.

Фото без опису

КНП "ЦПМСД ім. родини Симиренків" Мліївської сільської ради заключило з НСЗУ договір на 2024 рік за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Медичні працівники закладу пройшли курс навчання за програмою mhGAP (Mental Health Gap Action Programme). Це глобальна програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я шляхом залучення медпрацівників первинної ланки медичної допомоги до надання послуг пацієнтам із психічними розладами. Програма успішно впроваджується вже в понад 100 країнах світу, зокрема тепер вона діє і в Україні, за ініціативи Першої леді Олени Зеленської.

 

Номери телефонів в Україні для психологічної підтримки:

 

Лінія Національної психологічної асоціації (10:00-20:00 щодня, дзвінки безкоштовні) 0 800 100 102

 

Лінія кризової допомоги та підтримки Українського ветеранського фонду при Мінветеранів (цілодобово, дзвінки безкоштовні) 0 800 332 029

 

Лінія міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді» (цілодобово, дзвінки безкоштовні) 0 800 210 160

 

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації ГО «Ла Страда-Україна» 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного), 116 123 (з мобільного) (цілодобово, дзвінки безкоштовні)

 

Урядова «гаряча лінія» (цілодобово, дзвінки безкоштовні) 1545

 

Гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та домашньому насиллю (цілодобово, дзвінки безкоштовні) 1547

 

Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine (цілодобово) 7333

 

Лінія емоційної підтримки МОМ (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безкоштовні) 0 800 211 444

 

Гаряча лінія Служби психосоціальної підтримки військовослужбовців та їх сімей ГО “Громадський рух “Жіноча сила України” (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безкоштовні) 0 800 332 720

 

Національна гаряча лінія для дітей та молоді ГО «Ла Страда-Україна» 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного) (цілодобово, дзвінки безкоштовні)

 

Гаряча лінія з питань ВІЛ/СНІД БО «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДУ» (цілодобово, безоплатно; в т.ч. психологічна підтримка для людей які живуть з ВІЛ та їх близького оточення) 0 800 500 451

 

Загальнонаціональна гаряча лінія з питань туберкульозу БО «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДУ» (08:00 - 18:00, безоплатно; в т.ч. психологічна підтримка для людей, які хворіють на туберкульоз та їх близького оточення) 0 800 503 080

 

Лінія психологічної підтримки для чоловіків, що реалізується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, за підтримки уряду Великої Британії у співпраці з ГО «Інноваційні соціальні рішення» (сервіс психологічної підтримки, де чоловіки можуть отримати фахову психологічну допомогу анонімно і безкоштовно, цілодобово) 2345 (Vodafone та Lifecell)

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правничої допомоги в Україні (понеділок-п'ятниця 08:00 - 18:00, дзвінки безкоштовні 0 800 213 103).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь