A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мліївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Жодна установа, яка фінансується з державного чи місцевого бюджету, не може закупити товар, послуги чи роботи без проведення тендерної процедури (публічної закупівлі). Що ж це таке?

Дата: 19.02.2024 19:05
Кількість переглядів: 96

Фото без описуПублічні закупівлі - це процес придбання товарів, послуг і робіт з боку державних органів, місцевих органів влади, підприємств державної власності та інших суб'єктів публічного сектору. Публічні закупівлі та їх процедура, яка регулюється законодавством, має на меті забезпечення ефективного використання державних коштів та забезпечення відкритості, конкуренції і прозорості у виборі постачальників.

Публічні закупівлі проводять через аукціон у системі Прозорро. А головною платформою, на якій працюють учасники та замовники публічних закупівель є, зокрема, платформа Zakupivli pro.

Основні нормативно-правові акти, що регулюють проведення державних закупівель, включають:

  • Закон України "Про публічні закупівлі". Цей закон є основним правовим актом, який визначає загальні принципи, процедури та вимоги до проведення публічних закупівель у країні.

  • Постанова Кабінету Міністрів України № 1178 «Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі» , на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування». Ця постанова вводить особливості проведення державних закупівель у період дії правового режиму воєнного стану. Вона встановлює додаткові правила та процедури для замовників та постачальників, зокрема щодо укладання прямих договорів та проведення торгів з обмеженою участю.

Постанова № 1178 має важливе значення для регулювання закупівель у надзвичайних ситуаціях та викликала певні зміни в процедурах закупівель. Вона надає додаткові можливості та вимоги для замовників і постачальників, щоб забезпечити ефективність та прозорість державних закупівель навіть у період воєнного стану.

У період воєнного стану діють такі типи публічних закупівель:

  • процедура закупівлі відкриті торги;

  • закупівля через електронний каталог - Прозорро Макет;

  • укладення договору про закупівлю без застосування ЕСЗ.

Вартісні межі закупівель (керуючись останніми змінами у 1178)

Згідно з останніми змінами Особливостей, замовники для закупівель повинні обирати відкриті тори та/або електронний каталог Prozorro Market (лише для товару), якщо вартість:

  • Для товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту) ≥ 100 000 грн;

  • Для послуг з поточного ремонту ≥ 200 000 грн;

  • Для робіт ≥ 1 500 000 грн;

Якщо вартість закупівлі менша за 100 000 грн, замовники закуповують:

  • Через електронний каталог Prozorro Market;

  • Шляхом укладання прямих договорів

Отже, публічні закупівлі – це загально доступна інформація, яку можна переглядати на майданчику Zakupivli pro. Тобто завдяки відкритості інформації щодо закупівель будь-які особи мають право аналізувати та моніторити доступні дані.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь