A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мліївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Дорожня карта громади до енергетичної незалежності

Дата: 15.02.2024 18:51
Кількість переглядів: 128

Фото без опису

Енергетична незалежність України, ще один із викликів сьогодення, який є важливим аспектом національної безпеки та стабільності громад, особливо в умовах військового конфлікту.

Одним із заходів для досягнення енергонезалежності є Енергоефективність – зменшення енергоспоживання через впровадження енергоефективних технологій та стандартів, які можуть допомогти ефективно використовувати наявні ресурси.

Для досягнення цієї мети в Україні, на державному рівні, розробляється низка нормативних документів та пілотних (експериментальних) проєктів. Одним з таких проєктів є Муніципальний енергетичний план (Далі - МЕП).

Саме для аналізу енергоресурсів громади та з метою розробки МЕП, на виконання вимог Закону України «Про енергоефективність» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1818-20#Text, працівники відділу економічного розвитку пройшли навчання «Мережа з обміну досвідом «Місцевий енергетичний план, як складова енергетичної безпеки громади» за конкурсним проєктом від #U-LEAD з Європою.

 

Під час навчання працівники відділу економічного розвитку у співпраці з іншими відділами виконавчого органу та комунальними установами, закладами, підприємствами, за підтримки експертів U-LEAD здійснили збір основних аналітичних даних використання енергоресурсів громади для розробки Муніципального енергетичного плану Мліївської сільської територіальної громади.

 

Що ж таке МЕП та що дає нам цей документ?

МЕП - це стратегічний документ, який визначає енергетичні цілі та завдання громади на певний період часу для вдосконалення системи споживання енергоресурсів та впровадження заходів з енергозбереження на території громади.

Цей план має на меті забезпечити сталість та ефективність енергозабезпечення місцевої спільноти, зменшити залежність від імпорту енергоресурсів, враховує різноманітні аспекти, включаючи виробництво енергії, енергозбереження, використання відновлюваних джерел енергії, а також плани для забезпечення енергетичної безпеки та зниження викидів парникових газів.

Початковий етап включає вивчення поточного стану енергетичної інфраструктури та споживання. Цей аналіз допомагає визначити основні виклики та можливості. Для візуалізації потоків енергії між різними категоріями споживачів для річного балансу енергоспоживання використовується діаграми Сенкі (або діаграма потоків).

Фото без опису

Фото без описуВажливим етапом розробки МЕП є визначення цілей для забезпечення досягнення мети та розробка стратегії, яка включає в себе заходи з розвитку виробництва енергії, підтримки енергоефективності та впровадження новітніх технологій. Були проаналізовані основні переваги та виклики Муніципального енергетичного плану.

Переваги:

  - забезпечення сталого розвитку та зменшення впливу на довкілля.

  - підвищення енергетичної ефективності та зменшення витрат.

  - створення нових можливостей для розвитку місцевих галузей, пов'язаних із зеленими технологіями.

Виклики:

  - фінансові обмеження на реалізацію нових енергетичних проектів.

  - відсутність правового базису для певних енергетичних ініціатив.

  - потреба в тісній співпраці з різними секторами та адміністративними рівнями.

Отже МЕП – це ефективний інструмент для досягнення сталого розвитку та забезпечення енергетичної безпеки на місцевому рівні. Лише за допомогою таких стратегічних планів та їх подальшого впровадження, громади можуть стати справжніми лідерами в галузі енергетичних інновацій та збереження навколишнього середовища.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь