A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мліївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Що нового у залученні інвестицій?

Дата: 23.01.2024 19:00
Кількість переглядів: 196

Фото без опису          15-19 січня працівники відділу економічного розвитку стали учасниками навчального он-лайн курсу «Міжнародна співпраця для громад» від Cities4Cities | United4Ukraine.

          Попередньо наша громада успішно пройшла конкурс від Cities4Cities | United4Ukraine на створення англомовного портфоліо, для пошуку партнерів у Європі. В результаті сумісної співпраці працівників відділу економічного розвитку та Cities4Cities | United4Ukraine на сайті https://cities4cities.eu/ створено профіль нашої громади https://cities4cities.eu/community/mliiv-territorial-community/.

https://cities4cities.eu – це єдиний портал в Україні, де додаються англомовні портфоліо українських громад, які шукають громаду-партнера у Європі. 

          Навіщо такі контакти та знання працівникам муніципалітету нашої громади?

Україна виборює перемогу не просто над загарбником ворогом-сусідом, а виборює право стати повноцінним партнером Європейського союзу, саме тому зараз необхідно вивчити досвід держав, які стали частинкою європейської сім’ї та досвід українських громад, які мають передовий досвід співпраці з західними державами – сусідами.

На прикладі м. Львів та Копичинецької громади, за допомогою представників громад та залучених тренерів програми,  були розкриті наступні теми:

  • Як подвоїти місцевий бюджет за рахунок міжнародної допомоги?
  • Міжнародна співпраця для громад: алгоритм дій. Міжмуніципальні партнерства: як знайти місто – партнера в Європі й для чого це громадам?
  • Магія міжнародного партнерства. Усе про і більше.
  • Практичні рекомендації міжнародного партнерства на прикладі українсько-німецьких проєктів.
  • Перші кроки у міжнародному партнерстві: що робити? Досвід шведсько-українських партнерств.
  • Як почати реалізовувати міжнародні проєкти в громаді: проєктний менеджмент, огляд відкритих програм для України.
  • Як розвинути гуманітарну підтримку у довгостроковому міжмуніципальному партнерстві? Психологія міжнародного партнерства.
  • Як готуватися до міжнародних подій? Топ-європейські події 2024 року, в яких варто взяти участь.
  • Кейс проєкту UNBROKEN у Львові: визначення пріоритетів, структура управління проєктом, комунікаційна стратегія. Презентація громади та її пріоритети під час зустрічей з партнерами.

Основні тези, які варто запам’ятати та додати до своєї практики:

  • Остап Процик, керівник напрямку резиденцій ідей ініціативи Cities4Cities | United4Ukraine, радник міського голови Львова: «Партнерства здобуваються працею, ініціативою, зусиллями. Починайте співпрацю з європейськими громадами, поки не пізно. Бо хто почне першим, то матиме більше можливостей для співпраці».

 

  • Bogdan Kelichavyi, голова Копичинецької громади: «Міжнародна співпраця для нашої громади абсолютний пріоритет. Люди є найбільшим ресурсом — два проєктні менеджери у муніципалітеті. Україна зараз у фокусі.»

 

  • Світлана Крижанівська Блінова, координаторка ініціативи Cities4Cities | United4Ukraine: «Партнерів можна шукати завдяки українцям, які живуть за кордоном у ЄС: це можуть бути українці, які працюють, займаються бізнесом чи є переселенцями. Так, Болехівська громада налагодила партнерство з німецьким містом Ессен через їхню мешканку, яка активно співпрацювала з міськрадою цього міста.»

 

  • Martha Suprun, експертка з міжнародної співпраці Cities4Cities | United4Ukraine: «Міжнародне партнерство — не є якимось паралельним процесом, зовсім окремим від того що робить управління освіти чи комунальне підприємство. Суть співпраці — посилити вашу стратегію розвитку, знайти досвід, якого бракує чи можливості, які без міжнародних партнерів для вас не доступні. Потреба в партнерствах з муніципалітетами Європи в умовах європейської інтеграції лише посилюватиметься.»

 

  •  Тетяна Хабібрахманова, начальниця управління зовнішніх звʼязків і промоції Львівської міської ради: «Співпраця між містами — це дружба і партнерство. Тут все, як і у людей. Зустрічаєтеся, спілкуєтеся і знаходите спільне. Ну або розходитеся. Не потрібно прив'язуватися до однієї з тем чи сфер, обговорюйте усе допоки не знайдете спільного інтересу. Основне, щоб зацікавлення було взаємним.»

 

  • Роман Батіщев, експерт з міжнародної співпраці в рамках проєкту Phoenix4UA ініціативи Cities4Cities | United4Ukraine: «Ключем до успішного міжнародного партнерства є взаєморозуміння, адаптація до культурних відмінностей та активна співпраця, що сприяє спільному розвитку та досягненню спільних цілей.»

 

  • Магнус Ліллєстрьом, старший радник Шведської асоціації місцевих влад та регіонів (SALAR): «Необхідно уникати ролі прохача. Краще сказати: "Ми хочемо, нам потрібно зробити це". Тобто у вас є план і ви можемо скористатися підтримкою в певному напрямку. Такий відкритий підхід до вашого партнера сприяє створенню більш рівноправних відносин. Те, що один партнер приносить більше ресурсів у відносинах, не обов'язково робить це відношення нерівним. Підхід, який ви обираєте, робить його рівноправним чи нерівноправним.

 

  • Ieva Kalniņa, лідерка команди експертів проєкту SALAR International.org.ua «Підтримка децентралізації в Україні»: «Щоб розвивати стосунки, то використовуйте контакти управлінців в команді муніципалітету, шкіл, культурних колективів, бізнесу, аграріїв, донорів. З власного досвіду можу сказати, що співпраця розпочинається із зустрічі, де ви не тільки про себе розповідаєте, але слухаєте партнера. Тоді за якийсь час зможете швидше знайти точки дотику.»

 

  • Марта Супрун, експертка з міжнародної співпраці Cities4Cities | United4Ukraine:"Проєктна робота це гра в довгу — починайте працювати з проєктами й поступово отримуватимете все більше і більше бонусів":

- Найперше, проєкти — це про новаторство і креатив. Завдяки проектному управлінню ви можете по новому глянути на старі проблеми й знайти нові рішення.

- По-друге, проєкти, це про співпрацю і синергію. Вони дозволяють побудувати горизонтальні зв'язки як всередині міської чи сільської ради, так і з ширшим колом активних людей з бізнесу, громадського середовища, навчальних закладів, міст партнерів за кордоном.

  • По-третє, проєкти наближають вас до вашої стратегічної мети й дозволяють залучати додаткові ресурси для розвитку. В контексті нашого руху в Європу, проєктне управління — це навичка, яку необхідно розвивати якнайшвидше.
     
    Фото без опису Фото без опису
    Фото без опису Фото без опису
    Фото без опису Фото без опису
    Фото без опису Фото без опису
    Фото без опису Фото без опису
    Фото без опису Фото без опису
    Фото без опису  
       

А щоб досягнути успіху необхідно мати:

  •  постійного менеджера (має володіти вільно англійською мовою)
  • постійну команду (з числа працівників ОМС, представників ГО, депутатів, працівників комунальних закладів, організацій, підприємств та бізнесу)
  • чіткий план чого саме громада хоче досягти через міжнародне партнерство
  • заздалегідь підготовлені візитівка громади, пріоритетні напрямки та проєкти розвитку громади. (Якщо громада не велика, то можливо у партнерстві із сусідами розробити чіткий план партнерства та сумісні проєкти розвитку).
  • активні англомовні сайти, сторінки (з активними контактними особами), зрозумілі для іноземного партнера.

Менеджер разом з командою мають знати та розуміти всі процеси у громаді, володіти інформацією по всім пріоритетним напрямкам розвитку громади, постійно відстежують та приймають участь у міжнародних подіях, форумах, можуть представляти громаду та вести переговори з потенційними партнерами на міжнародному рівні.

Було ще багато секретів стосовно розвитку такого напрямку, «вибудова міжнародних стосунків та входження до європейської сім’ї», та краще побачити та почути особисто. Тож, рекомендуємо наступного разу скористайтесь можливістю навчального он-лайн курсу «Міжнародна співпраця для громад» від Cities4Cities | United4Ukraine!!!

Cities 4 Cities засновано містом Зіндельфінген (Німеччина) під патронатом Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи . Платформу було запущено 29 березня 2022 року в Страсбурзі в присутності лорда-мера Зіндельфінгена доктора Бернда Верінгера , посла України Бориса Тарасюка, тодішнього генерального секретаря Конгресу Андреаса Кіфера та керуючого директора STAR Cooperation Олівера Мессера.

 

United 4 Ukraine започаткували SALAR International та місто Львів (Україна) за підтримки Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida) .

 

Cities 4 Cities, розташована в Зіндельфінгені, Баден-Вюртемберг (Німеччина), є провідною організацією для таких проектів: вантажівки з гуманітарною допомогою , PHOENIX4UA , дитячі та молодіжні табори, партнерські проекти, наприклад, у сфері охорони здоров’я, культурних та освітніх закладів ( наприклад, дитячі садки чи школи) .

 

United 4 Ukraine, що знаходиться у Львові (Україна), відповідає за довгострокове (офіційне) партнерство/побратимство міст .

 

Стратегічними партнерами ініціативи є Асоціація міст України (АМУ) та Всеукраїнська асоціація об’єднаних територіальних громад .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь