A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мліївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Поговоримо про соціальний захист та соціальні послуги в нашій громаді

Дата: 09.01.2024 15:23
Кількість переглядів: 255

Реформа децентралізації беззаперечно торкнулася кожної сфери життя мешканців нашої громади: від створення Мліївської сільської територіально громади до зміни району в якому розташована наша громада; перерозподілу повноважень із центрального рівня на місцевий, тобто - територіальним  громадам!

 

     Ці  кардинальні зміни, відповідно, вплинули і на сферу соціального захисту та надання  соціальних послуг населенню, її систему та учасників.

 

     У кожній громаді є мешканці, які перебувають у складних життєвих ситуаціях і потребують сторонньої допомоги: особи чи сім’ї, яким необхідне  соціальне представництво, патронаж чи реабілітація; мешканці, котрі мають потребу в оформленні соціальної допомоги чи отриманні статусу, який надає право на отримання пільг та соціальних гарантій (інвалідність, учасників бойових дій) тощо. 

Фото без опису

     Отже, яких змін зазнала соціальна галузь, які саме види соціальних послуг надаються у нашій громаді і куди має звернутись мешканець Мліївської сільської територіальної громади  у разі виникнення потреби отримати соціальну послугу?

 

      З моменту створення нашої громади, для задоволення потреб мешканців, у 2018 році створено комунальний заклад «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Мліївської сільської ради" з основними напрямками роботи: догляд вдома, підтриманого проживання осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, соціальний супровід при працевлаштуванні та на робочому місці, інформування, консультування, представництво інтересів, натуральна допомога та інші напрямки передбачені законом. Послуги надаються на платній та безоплатній основі, залежно від категорії громадян та виду соціальної послуги.

 

            Треба відмітити, що за переліком послуг стоять фахівці, які щоденно сумлінно виконують свої обов’язки. Для прикладу 7 соціальних працівників обслуговують 65 мешканців нашої громади вдома. Денне відділення обслуговують 12 працівників, де постійно проживають 18 підопічних.

 

            Послугами нашого Територіального центру користуються не лише мешканці нашої громади, але і сусідні громади в яких відсутні такі послуги. Так, протягом 2023 року скористалися послугами нашого центру Стеблівська, Набутівська та Корсунь-Шевченківська громади. Станом на 01.01.2024 року вартість перебування однієї особи на платній основі складає 8500,00 грн.

            Створено мультидисциплінарну команду (лікар, представники відділу соціального захисту, фахівець з соціальної роботи), яка реагує на постійні кризові виклики, та вирішує сумісно проблемні питання осіб/сімей, що потрапили у складні життєві обставини.

 

            Тож, у разі виникнення потреби у соціальній послузі, кожен громадянин (мешканець, ВПО) може звернутись до директорки Територіального центру – Супрун Тетяни Панасівни.

 

            На жаль, зараз не всі соціальні послуги надаються в повному обсязі або належної якості, відповідно до встановлених державних стандартів, спрацьовує «людський фактор» та проблема нестачі кваліфікованого персоналу, здатного професійно виконувати свої обов’язки.

 

            На даний час відкриті дві вакансії пов’язані з соціальним напрямком: практичний психолог та начальник відділу соціального захисту та охорони здоров’я виконавчого комітету Мліївської сільської ради. Тож, охочі можуть звернутись до секретаря сільської ради за консультацією.

           

           
Послуги соціального характеру надаються також в структурі Центру надання адміністративних послуг, відділення представлені: с. Старосілля та с. Мліїв, а також виїзне обслуговування у с. Будо-Орловецька.
До таких послуг належать:

  • призначення пільг на оплату житла, комунальних послуг
  • прийняття рішення щодо надання соціальних послуг
  • призначення державної допомоги одному із батьків, усиновлювачам, опікунам, піклувальникам, одному із прийомних батьків, батькам-вихователям, які доглядають за хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність
  • призначення державної допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях
  • призначення компенсації за догляд фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності
  • надання інформації з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування
  • призначення (перерахунок) пенсій, надбавок, підвищень
  • призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату
  • видача довідок про набутий страховий стаж, розмір пенсії, перебування особи на обліку як одержувача пенсії
  • призначення компенсацій та допомоги учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, громадянам, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт
  • призначення компенсацій та допомоги дітям, потерпілим від Чорнобильської катастрофи, дітям з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи та їх батькам
  • призначення грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки особам з інвалідністю внаслідок війни та прирівняним до них особам
  • установлення статусу, видача посвідчень ветеранам праці та жертвам нацистських переслідувань
  • призначення щомісячної адресної грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг

 

Внутрішньо переміщеним особам:

  • видача довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи
  • призначення допомоги на проживання внутрішньо переміщених особам
  • подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації
  • подання декларації про провадження господарської діяльності у сфері охоронної діяльності у період воєнного стану

 

ЦНАП загалом надає 342 послуги і протягом року обробляє в середньому 5314 запитів.

Фото без опису
Окремі функції соціального захисту здійснюють представники відділу соціального захисту та охорони здоров’я виконавчого комітету Мліївської сільської ради,  Служба у справах дітей Мліївської сільської ради та староста старостинського округу.

 

В нашій громаді соціальний захист та забезпечення населення соціальними послугами є пріоритетним напрямком роботи, тому між створеними суб’єктами налагоджуємо клієнт орієнтований взаємозв’язок для ефективного виконання завдань та максимального задоволення потреб мешканців нашої громади.

           

            Кожна структура, що створена Мліївською сільською радою, виконує певну соціальну функцію передбачену законом. Залучені фахівці мають певну освіту, досвід та особисті якості, що дозволяють толерантно, конфіденційно, з повагою відноситись до кожної людини, формуючи доступність послуг та довіру, взаємодію у вирішенні проблем клієнта.

           

            Орган місцевого самоврядування (Мліївська сільська рада та виконавчий комітет), разом зі створеними структурами працюють в межах визначених повноважень задля сталого розвитку нашої громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь