A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мліївська громада
Черкаська область, Черкаський район

№ 10 до діалогу з громадою «Можливості сталого соціально – економічного розвитку нашої громади»

Дата: 21.09.2023 16:56
Кількість переглядів: 150

Фото без опису

         

18.09.2023р. відбулась діалогова зустріч з бізнесом нашої громади.

Про що говорили:

1.       «Програми підтримки та розвитку підприємництва і стимулювання зайнятості». Розбирали основні діючі програми з залучення коштів для бізнесу.

2.       Грантові можливості для розвитку бізнесу в умовах воєнного стану. Тут обговорювали принцип залучення коштів за грантовою системою від іноземних партнерів, ознайомились з основними діючими на 2023 рік.

3.       Завдання на розроблення Комплексного плану просторового розвитку території нашої громади: ідеї розвитку території від нашого бізнесу (Обговорили де, що і як можемо використати для розвитку нашої громади, пріоритетні напрямки розвитку інфраструктури та бізнесу, модель подання інформації якщо є проєктні ідеї по використанню наявних земельних ділянок та комерційних об’єктів).

4.       Чого не вистачає бізнесу для власного розвитку. Обговорили основні проблеми з якими стикається зараз бізнес і що ми разом можемо зробити для покращення умов ведення бізнесу.

        Учасниками діалогової зустрічі з бізнесом «Можливості сталого соціально – економічного розвитку нашої громади» стали: сільський голова, представники Агенції регіонального розвитку, бізнесу громади та дослідної станції помології ім. Л.П. Симиренка, відділу економічного розвитку та ЦНАПу.

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису
Розглянули основні можливості розвитку підприємництва і стимулювання зайнятості від держави:

єРобота: Новий рівень“ (грант для створення та розвитку переробних підприємств) - https://diia.gov.ua/services/grant-na-pererobne-pidpriyemstvo. (Можливість залучити грантові кошти для ведення бізнесу від 1,6 до 8 млн. грн.)

„єРобота: Своя справа“ - https://diia.gov.ua/services/grant-na-vlasnu-spravu (від 50 до 250 тис. грн)

„єРобота: Свій Сад“ - https://diia.gov.ua/services/grant-na-sad (від 400 тис. за 1 га насаджень але не більше 10 млн. грн.)

„єРобота Свою Теплиця“ - https://diia.gov.ua/services/grant-na-teplicyu (площа 0,4 - 0,6 гектара - 2 млн. гривень; площа 0,8 - 1,2 гектара - 3,5 млн. гривень; площа 1,6 - 2,4 гектара - 7 млн. гривень.)

„єРобота: Грант для ветеранів та членів їхніх сімей“ - https://diia.gov.ua/services/grant-dlya-veteraniv-ta-chleniv-yihnih-simej (250 000 грн - 1 робоче місце, подається ветеран. 500 000 грн - 2 робочих місця, подається другий з подружжя. 1 000 000 грн - 4 робочих місця, подається ветеран, який є ФОП не менше, ніж три роки.)

Компенсаційні програми для роботодавців від служби зайнятості - https://www.dcz.gov.ua/novyna/kompensaciyni-programy-dlya-robotodavciv-vid-sluzhby-zaynyatosti

Державна програма „Доступні кредити 5-7-9:результати впровадження в Черкаській області“ - https://bdf.gov.ua/programs/

          Обговорили можливість залучення коштів за допомогою грантових можливостей від іноземних партнерів на прикладі програми міжнародної підтримки “EU4BUSINESS: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» -  https://microgrants.bdf.gov.ua/. Мета грантової програми:

  • допомогти мікро підприємцям відновити виробництво;
  • зберегти економічний потенціал України та постачання критично важливих товарів і послуг для цивільних громадян та ЗСУ.
  • розмір допомоги: до 160 тис. гривень (до 4 тис. євро).

 

Фото без описуФото без опису

Директор Агенції регіонального розвитку Черкаської області Ілона Приходько додала наступну інформацію щодо залучення грантових коштів для МСП (Малі та середні підприємства):

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Допомагає підвищувати конкурентоспроможність українських стартапів та малих і середніх на внутрішньому ринку, а також конкурентоспроможність українських продуктів та послуг на зовнішніх ринках. Сума контракту від 35 до 90 тис. $ - https://chemonics.submittable.com/submit (загальна інформація https://www.epravda.com.ua/news/2023/05/29/700610/).

Український Фонд стартапів «USF». Грант надається у розмірі до 35 тис. $, з яких 25 тис. $ спрямовуються  на діяльність заявника та до 10 тис. $ - на оплату послуг Акредитованого Акселератора - https://usf.com.ua/akseleracijna-programma/

В рамках програми USAID KEY передбачається грантова підтримка для підприємств переробної промисловості. Загальний бюджет грантової програми: 2 500 000 доларів США. Фінансування грантових заявок буде від 75 000 до 150 000 доларів США. Прийом заявок до 15 грудня 2023р. https://www.kmu.gov.ua/news/mali-ta-seredni-pererobni-pidpryiemstva-zmozhut-otrymaty-hranty-do-150-tysiach-na-rozvytok

 

Щодо проєктних ідей розвитку до технічного завдання комплексного плану просторового розвитку території нашої громади.

Розібрали приклади як можуть виглядати проєктні ідеї розвитку бізнесу та проговорили чому саме зараз важливо думати про розвиток власного бізнесу на декілька років вперед. Розроблений та затверджений план просторового розвитку стане базовою точкою містобудівної документації і якщо бізнес запланує розширення чи зміни цільового використання майна чи земельної ділянки в майбутньому, то необхідно буде витратити чимало ресурсів на корегування всієї містобудівної документації. Тому, краще зараз подумати і винести зараз пропозиції щодо розвитку території. Пропозиції будуть опрацьовані компетентними експертами і за можливості внесені до містобудівної документації (комплексного плану просторового розвитку).

Щодо останнього питання обговорили основні «точки дотику» між органом місцевого самоврядування та бізнесом. Для, прикладу, вирішили, що бізнес може звертатись за допомогою в підготовці грантових заявок до відділу економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Мліївської сільської ради та до Агенції регіонального розвитку Черкаської обласної ради.

Сподіваємось, що з даного заходу почнеться більш довірливі та відкриті відносини між бізнесом, громадською організацією та представниками органу місцевого самоврядування, задля залучення інвестицій на нашу територію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь