Мліївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Можливості сталого соціально-економічного розвитку нашої громади №1

Дата: 31.05.2023 08:48
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Розпочинаємо діалог з громадою на тему: «Створення туристичного та аграрного виробничо – наукового кластеру на території Мліївської сільської територіальної громади».

Почнемо з роз’яснення що таке кластеризація і хочемо почути/побачити ваші пропозиції чи це потрібно громаді? Тож розпочнемо:

Під час створення Стратегії розвитку Мліївської громади були подані пропозиції про створення туристичного та аграрного виробничо – наукового кластерів на території Мліївської сільської територіальної громади. Основою кластеру має стати окраса нашої громади ДОСЛІДНА СТАНЦІЯ ПОМОЛОГІЇ ІМЕНІ Л.П.СИМИРЕНКА ІС НААН (http://sad-institut.com.ua/ru/merezha/mliivska-ds-pomologii.html) базова точка, довкола якої може розвиватися кластер: бізнес, нові робочі місця та сталий соціально - економічний розвиток громади в цілому.

Тож, що таке кластер:

Поняття кластеру вперше ввів у 80-х роках професор Гарварду Майкл Портер і дав таке визначення: «кластер являє собою географічно близьку групу взаємопов'язаних компаній і пов'язаних з ними інститутів, в тій чи іншій області, пов'язані загальними рисами і взаємодоповнюваністю. Географічне охоплення кластеру може різнитися від одного міста або штату до країни або навіть мережі сусідніх країн.

Кластери приймають різні форми в залежності від їх глибини і витонченості, але більшість включають в себе кінцевий продукт або сервісні компанії; постачальників спеціалізованих матеріалів, компонентів, обладнання, і послуг; фінансові установи; і фірми в суміжних галузях.

Кластери також часто включають в себе компанії в переробній промисловості (тобто, канали або клієнтів); виробників додаткових продуктів; провайдерів спеціалізованої інфраструктури; державні та інші установи, що надають спеціалізовані навчання, освіту, інформацію, дослідження і технічну підтримку (наприклад, університети, мозкові центри, професійно-технічні навчальні провайдери); і агентства по встановленню стандартів.

Нарешті, багато кластерів включають торгові асоціації та інші колегіальні органи приватного сектора, які підтримують членів кластерів.» (Michael Porter “On Competition”)

Простими словами (з прив’язкою до нашої території) кластер це: об’єднання ідей, дій та ресурсів влади-бізнесу-мешканців на паритетних засадах з метою сталого соціально-економічного розвитку нашої громади.

 

Що таке «Сталий розвиток»? переклад з англійської sustainable development. «Sustainable» як «життєздатний», визначається, як розвиток, який «задовольняє потреби сьогодення без шкоди для здатності майбутніх поколінь задовольнити свої».

 

Простою мовою, сталий розвиток — це спосіб організації діяльності суспільства, за якою воно зможе існувати в довгостроковій перспективі. Має на меті досягнення соціальної та економічної справедливості, збереження навколишнього середовища та відновлення використаних природних ресурсів.

 

Приклади реалізованих кластерів на території України:

  • «Туристичний кластер «Трускавець»

https://galinfo.com.ua/articles/u_truskavtsi_stvoryly_klaster_dlya_spryyannya_turyzmu_ta_rozvytku_mista_344237.html

 

Фото без опису Фото без опису
Фото без опису Фото без опису
Фото без опису Фото без опису

 

Тож знайомтесь з матеріалами, подавайте пропозиції до відділу економічного  розвитку та інвестицій щодо можливої участі у кластерній системі: starosillya-oms@ukr.net

 

Далі буде…

 

З повагою відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Мліївської сільської рад


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь