A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мліївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Коротко про те, які рішення затвердив Уряд, аби зменшити тарифи для людей

Дата: 14.01.2021 12:39
Кількість переглядів: 3510

Коротко про те, які рішення затвердив Уряд, аби зменшити тарифи для людей:

  1. За дорученням Прем’єр-міністра буде невідкладно підготовлено проєкт постанови КМУ про запровадження державного регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень, або до кінця опалювального сезону. Пропонована ціна, яка встановиться на цей період, — 6,99 грн за метр кубічний для всіх українців. Фактично це означає зниження тарифів на 25-30% від середньозважених по країні. Це також на 1,5 грн (за куб) менше ніж було у 2018 чи 2019 році. 

  2. Рішення про державне регулювання ціни на газ не означає, що Уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні. Але без регулювання ціни вже у лютому вона могла б скласти 12 грн за кубічний метр. Крім того, на ринку газу зараз існують проблеми та спекуляції окремих компаній. Тому, у держави буде час відрегулювати ринок, подолати монополію окремих компаній.

  3. Державне регулювання ціни тимчасове.

  4. НКРЕКП вже почало перевірки облгазів щодо тарифів на розподіл газу (або тарифу на абонплату) для тих постачальників, які мають найвищі тарифи. Зниження абонплати за газ так само буде вирішено в найближчий час. 

  5. З огляду на те, що з 1 січня 2021 року було встановлено єдиний тариф на електроенергію, Міністерство фінансів та Міністерство соціальної політики сформує механізм, який допоможе людям, які використовують електроенергію для опалення домівок. 

 

Що таке ринок газу і навіщо він Україні?

З 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу для населення. Відповідно ціни на газ більше не визначав ні Уряд, ні Президент, ні регулятор. Ціни визначав ринок і відповідна пропозиція від газопостачальних компаній (їх вже більше 15). Це цивілізований підхід, який існує в абсолютно усіх розвинених країнах. Газ стає таким самим товаром, як хліб чи послуги Інтернету. Конкуренція між газопостачальниками сприяє зменшенню цін та покращенню якості послуг. А в Україні це також означає усунення монополії окремих газопостачальників (які пов’язані з одним з олігархів). Адже люди можуть за достатню простою процедурою подати заявку на зміни газопостачальника та отримати кращу ціну.  

!!! АЛЕ така ситуація можлива за умов “ідеальною конкуренції” та відсутності монополій. У спадок Уряду дісталася така монополія одного газопостачальника і далеко не всі українці швидко зорієнтувалися в цінах та змінили постачальника. Тому держава наразі буде регулювати ціни та вирішувати це питання монополізму (АМКУ вже завершує роботу по цій проблемі). 

Що Уряд зробив, аби спростити зміну газопостачальника?

Уряд та інші органи влади максимально спростили можливість зміни газопостачальника. Тепер компанії не можуть залишити людину у “газовому рабстві” на основі надуманих боргів та дописування якихось “газових коефіцієнтів”.  Крім того, змінити газопостачальника вже зараз можна у Приват24. З середини січня заключити договір з Нафтогазом також можна буде у відділеннях Ощадбанку, що також має сприяти збільшенню конкуренції серед усіх верств населення. 

Варто при цьому зазначити, що доволі часто газопостачальники, які були монополістами, роблять все, аби не “відпускати” людей. І в цьому напрямку Уряд та Нафтогаз підсвічують цей процес для НКРЕКП, яке проводить відповідні перевірки. 

Чи були люди, які вже отримали вигоди від ринку газу?

Нафтогаз у вересні місяці пропонував річний тариф, де щомісячна ціна складала 4,7 грн за куб разом з ПДВ. І тисячі громадян скористалися цієї пропозицією та економлять зараз до 50% на платіжках порівняно з попередніми роками. 

Які дисбаланси та проблеми на ринку газу існують зараз?

В Україні не один рік існувала монополія на постачання газу. Нафтогаз був вимушений постачати блакитне паливо облагазам, які потім продавали його населенню. При цьому ці облгази накопичили перед Нафтогазом більше 20 млрд грн заборгованості (аргументуючи це тим, що населення їм також боргує, але перевірити правдивість цих слів досить складно). На сьогодні облгази контролюють більше 80% всього ринку газу, адже історично вони були єдиним його постачальником. 

З початку запуску ринку газу державній компаній Нафтогаз та іншим незалежним постачальникам вдалося збільшити свою частку фактично до 11% і ці 11% людей зараз мають одну з найнижчих цін на ринку. 

Чому необхідно зміна правил на ринку газу? 

Для того, аби ринок повноцінно розвивався та не був викривлений Уряд має разом з регулятором та ВРУ правильно відредагувати правила на ньому.

Адже лібералізація ринку газу не означає, що він відразу починає працювати безперебійно та в інтересах споживача. Ми бачимо, що доволі часто українці стають заручниками недобросовісних компаній-газзбутів, які «накручують» ціни до 40%.

Саме для цього в умовах ринкової моделі повинен бути механізм, який захищає споживачів від недобросовісних постачальників.

Що відбувається з цінами на газ зараз?

Через збільшення попиту на газ в Європі спостерігається і зростання цін на європейських хабах, що напряму впливає на зростання цін в Україні (ціна на газ на європейських хабах вже зросла до майже 280 доларів за кубічний метр. Це 6,7 тисяч гривень, а разом з ПДВ 8 тисяч гривень). В Китаї очікується найхолодніша зима за 50 років, а в Іспанії найбільші холоди за останні 60 років. Тому попит на газ в усьому світі зростає і тому варто очікувати подальше зростання ціни на світових ринках вже в найближчий час. Саме тому зараз потрібно ввести державне регулювання, аби не допустити зростання ціни для українців у лютому до 12 грн за кубічний метр.

В Україні вже у січні ціна на газ з ПДВ в середньому складає 9 грн. У Нафтогазу вона складає 7,2 грн за кубічний метр. Для порівняння: у 2018-19 роках ціна складала від 8,5 грн за куб.

Хто зацікавлений у повному скасуванні ринку газу?

Більше 80% всього ринку роздрібного газопостачання контролює група РГК (Регіональна газова компанія), яка афілійована з Д.Фірташем. Саме такі компанії зацікавлені у тому, аби ринок газу не запрацював в повній мірі. Адже лише за останні 4 місяці вони втратили понад 500 тисяч клієнтів. 

І саме тому, на каналах пов’язаних із партнерами Д.Фірташа з ОПЗЖ можно побачити таку активну медійну атаку щодо необхідності скасування ринку газу повністю. 

А яка ситуація із субсидіями?

В той же час, важливою політикою Уряду є підтримка найбільш незахищених верств населення. Сьогодні в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати комунальних послуг. Середній розмір нарахувань, наприклад за листопад 2020 року, становив 1,6 тисяч гривень. Це майже на 250 грн більше ніж у 2019 році. В окремих регіонах середній розмір субсидії за рік зріс на 300-500 грн щомісячно. Це зменшує навантаження на сімейні бюджети найбільш незахищених верств населення. І це справедлива державна політика, яка буде продовжуватися разом із підвищенням зарплат та програмою щодо відновлення економіки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь