A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мліївська громада
Черкаська область, Черкаський район

«Дітям цікаво ставати учнями нової української школи», - констатує педагог з 30-річним досвідом Ірина Грищенко

Дата: 13.09.2018 08:53
Кількість переглядів: 428

Які можливості отримують учні  нової української школи? Які можливості дає самим школам освітня реформа? Про це йшлося на медіашколі, що у рамках всеукраїнського проекту «Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ» 7-8 вересня пройшла у Черкасах.

 

- Коли я запитала у одного із першокласників, чи хотітиметься йому  відвідувати школу, він підняв на мене оченята, які аж сяяли: «Там таке все гарне, мені цікаво ходити у школу!», - розповіла заступник голови Білозірської об'єднаної територіальної громади Ірина Грищенко.

Педагог із 30-річним стажем, останні 13 з яких була директором школи, розповіла про те, як реалізовується освітня реформа  у об’єднаній територіальній громаді.

У центральній садибі громади, де мешкає понад 10 тисяч осіб, діє три школи – одна середня і 2 – 9-річних. У смт. Ірдинь, із населенням у 900 мешканців, діє одна ЗОШ 1-3 ступенів (де не було скорочено жодного класу і жодного учителя).

- У рамках проекту нової української школи (вперше за багато років), держава дала кошти на нові парти, оргтехніку, закупку дидактичних матеріалів. Ми потрапили у трійку переможців конкурсу на найкращий проект опорної школи Черкаської області у 2016 році – і це дало можливість залучити 2,5 млн. грн. на опорний заклад, - зазначила Ірина Грищенко. - У центральній садибі створено опорну школу, дві інші зробили її філіями. Опорний заклад ми оснащуємо від нових сучасних парт до мультимедіа-обладнання та профільного оснащення кабінетів хімії, фізики, інформатики. Учні кожної з філій мають доступ до практичних занять на базі опорної школи – для цього у нас є шкільний автобус. Всі учні мають рівні можливості у навчанні, філії просто розташовані територіально ближче до місця проживання учнів. У перспективі розглядається підвезення до опорної школи і учнів НВК з смт.Ірдинь.

У 2017 році, на 1 учня опорної школи було витрачено 9,5 тисяч гривень, то у філіях – 14-16 тисяч, а НВК – 26 тисяч. Для порівняння: раніше мені як директору школи, давали на ремонт щонайбільше 4, 5 тисяч гривень.

Сергій Слинько, директор Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування (створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону) констатував, що освітня реформа дає нові можливості і новий розвиток для шкіл регіону.

- Для  об’єднаних територіальних громад області освітня реформа дає можливість підвищити рівень отриманої дітьми освіти, - зазначив Сергій Слинько. - Школи у ОТГ роблять справжні ривки у якості освіти. Секрет цього – у тих ресурсах, які вони отримали – і які тепер можуть спрямовувати на освіту, і у тих навчальних можливостях, у яких вони тепер беруть участь.

Сергій Слинько навів приклад Білозірської ОТГ, де громада не лише закупила для шкіл інтерактивні дошки - при переатестації педагогів обов’язковим є продемонструвати проведення уроку із її ефективним використанням. Громада  запросила із Києва консультанта, улітку зібрала учителів, які ознайомились зі всіма можливостями використання цих дошок.

Сергій Слинько зазначив, що сьогодні на Черкащині уже повноцінно працюють 26 об’єднаних територіальних громад – і ще 24 чекають перших виборів: Черкащина наразі є лідером із динаміки створення громад в Україні.

***

Проект «Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ» реалізує Центр політичних студій та аналітики «Ейдос» за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь