A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мліївська громада
Черкаська область, Черкаський район

ЛЯЛЬКА-МОТАНКА: БЕРЕГИНЯ РОДУ ЛЮДСЬКОГО

Дата: 17.01.2018 15:43
Кількість переглядів: 1749

Ось і перший зимовий день. Та снігу і морозів нема, За вікном ллє дощ вже третю добу. Але не зважаючи на негоду, у Старосільському будинку культури зібралися  жінки: Марія Довгопол -  помічник вихователя, Лариса Свентій – продавець, Тетяна Супрун – бухгалтер, Світлана Шаповал –медсестра, Ніна Трохимівна – прибиральниця. Всі ці жінки  такі різні, але їх об’єднує те, що вони люблять творчість та виявили бажання прийти на майстер – клас. Тема якого : «Лялька – мотанка  -  берегиня роду людського».

Провела його надзвичайно творча  людина, позитивна, добра та щира -  Оксана Олександрівна Милокост, працівник будинку культури. А допомогла організувати захід, сільський бібліотекар Катерина Милокост.

Багато цікавого розповідала Оксана Олександрівна …. З давніх - давен  лялька – мотанка була берегинею роду, оберегом, символом мудрості, символом матері прародительниці  та зв’язку між поколіннями.

Мати давала дочці ляльку - берегиню, коли вона йшла до іншого роду, а дочка - своїй дитині. Це – наче ниточка, яка зв’язувала увесь рід. У ляльці – мотанці зберігається тепло людських рук, добрі, хороші думки.

Ляльки-обереги робили із сорочки матері, бо вона має свою енергетику, магічну силу. Материнське тепло оберігає свою дитину. Також наші прабабусі робили ляльки – подорожниці. Якщо з лялькою щось траплялося – це був знак, попередження.

Виготовляючи оберіг не можна використовувати голки, бажано і  ножиці. Все робиться руками та мотається нитками.

Під керівництвом Оксани Милокост, жінки виготовляли  ляльку – оберіг із зерна. За основу в якій було зерно кукурудзи та пшениці. Учасниці процесу отримали  багато задоволення та виявили бажання регулярно проводити майстер – класи.

Бібліотекар Катерина Милокост



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь